7 întrebări & răspunsuri despre liberalizarea pieței de energie electrică

Cooperativa de Energie
3 min readJan 6, 2021

Multă lume a aflat din presă că, după modelul gazelor naturale, piața de energie electrică a devenit liberalizată complet, de la 1 ianuarie 2021. Pentru mulți a fost o veste care i-a luat pe nepregătite și a creat o stare de îngrijorare și chiar de panică (mai ales vizavi de preconizata creștere a prețurilor). Situația aceasta se datorează, în mare măsură, lipsei de transparență și de comunicare adecvată către publicul larg, din partea actorilor principali de pe piață.

Nu de mult timp, am scris în #GhidulDeEnergie despre ce înseamnă în concret liberalizarea pieței de energie: posibilitatea clientului final de a schimba liber furnizorul său de energie, fără limite sau bariere birocratice.

În acest moment, Cooperativa de Energie nu este furnizor de energie (lucrăm la achiziția unei firme de furnizare și pentru lansarea ofertelor comerciale — a se vedea pct. 7 de mai jos), însă credem că este oportun să reluăm discuția, cu mai multe detalii:

1. Ce variante ai de a alege o nouă ofertă de la furnizorul actual/alt furnizor, în funcție de tipul de contract pe care îl ai?

În România, avem încă foarte multe contracte de furnizare pe fosta piață reglementată, adică clienți care nu și-au schimbat contractul către o altă companie, sau nu au ales o ofertă mai bună de la furnizorul actual.

După 1 ianuarie 2021, acești clienți rămân la același furnizor, dar trec automat la tariful de serviciu universal. În concret, ei vor plăti cu 13%-26% mai mult pentru energia consumată, conform calculelor Asociației Energia Inteligentă. În acest context, aceștia au mai multe opțiuni:

✅aleg o ofertă mai bună de la actualul furnizor sau
✅schimbă furnizorul de energie pentru un altul care le oferă un preț mai convenabil și/sau servicii mai bune.

În cazul consumatorilor care au trecut pe piața liberă, după 1 ianuarie 2021, aceștia pot oricând schimba oferta existentă sau furnizorul actual. Deci pentru ei este “business as usual”.

2. Cum știi dacă ești pe piața reglementată sau pe cea liberă (concurențială)?

Poți vedea lucrul acesta pe factură, în colțul din stânga sus. La cele mai multe facturi, acolo este trecut și tipul contractului: de piață reglementată sau de piață concurențială.

3. Ce se întâmplă dacă ești pe piața reglementată, dar nu ai încheiat un contract până la 31 decembrie 2020?

Contractul tău de furnizare va trece automat la oferta cu un preț mai ridicat.

Atenție! Nu vei fi legat de acest contract o perioadă anume, deci poți alege fie o ofertă mai bună de la actualul furnizor, fie poți schimba furnizorul de energie cu unul care îți oferă un preț mai bun.

4. Cum se face trecerea la noul furnizor de energie? Cât te costă? Schimbi cabluri?

În cazul în care alegi să schimbi furnizorul, vei avea nevoie de doar câteva documente:

✅act de identitate,
✅act de proprietate/închiriere pentru locul de consum,
✅ultima factură de energie electrică.

Restul informațiilor se completează online. Este un proces gratuit, similar celui de schimbare a operatorului de telefonie mobilă. Nu necesită drumuri sau schimbarea branșamentelor, iar contorul rămâne același.

5. Când semnez un contract de energie nou înseamnă că sunt “legat” de furnizorul respectiv un an întreg sau mai mult?

Nu! Legea din România prevede că îți poți schimba oricând furnizorul de energie, cu un preaviz de 21 de zile. Niciun furnizor nu te poate obliga să rămâi “legat” de el o perioadă anume de timp și nici nu-ți poate percepe o taxă pentru a-ți schimba/încheia contractul.

6. Cum știu că am o ofertă corectă de preț?

Singurele componente care pot fi negociate cu furnizorul de energie sunt energia activă, adică cât costă un kWh, și serviciile suplimentare (intervenții în caz de defecțiuni la rețeaua din interiorul locuinței, asigurări sau alte servicii).

Caută ofertele care nu au servicii suplimentare, precum asigurarea bunurilor sau intervenții în cazul defectelor din interiorul locuinței și care oferă energie regenerabilă fără abonamente zilnice.

7. Îmi pot muta contractul la Cooperativa de Energie?

În curând, vom lansa prima ofertă comercială de energie regenerabilă și vei primi energie verde, cu certificat de origine!

Dacă ești interesat despre cum poți deveni membru cooperator și investitor în energie regenerabilă, te invităm să te înregistrezi la newsletter-ul Cooperativei de Energie! 🌲

Actualizare: ANRE a pregătit un proiect de ordin pentru extinderea termenului, la 31 martie 2021 în loc de 1 ianuarie. (e-nergia.ro)

--

--