#CronicaDeEnergie — 10.01.2021

Cooperativa de Energie
2 min readJan 11, 2021

#CronicaDeEnergie — colecție săptămânală de știri despre #greenenergy și #energytransition 🌳

✅ Termenul de intrare în vigoare a noilor tarife de serviciu universal a fost prelungit până la 31 martie 2021. În această perioadă, consumatorii care au contractul la un preț reglementat pot alege o ofertă de furnizare de pe piața liberă, care să aibă un preț mai scăzut. Important de menționat că schimbarea ofertei/furnizorului va putea fi făcută și după acest termen. (InvestEnergy)

✅ Prețul pentru energia livrată în rețea de prosumatori va fi în 2021 cu peste 21% mai mic decât în anul precedent. Acesta este calculat ca media ponderată a prețului energiei de pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare) a anului anterior. (e-nergia.ro)

✅ Contribuția pentru cogenerare scade cu 24% de la 1 ianuarie 2021. Factura de electricitate se va reduce cu 1,7 bani/kWh. (e-nergia.ro)

✅ Vom vedea turbine eoliene în Marea Neagră? Guvernul a scos la licitație contractul pentru amenajarea spațiului maritim, un document esențial pentru a putea demara instalarea turbinelor eoliene offshore. (economica.net)

✅ Conform statisticilor ANRE, în România sunt aproximativ 8,7 milioane de clienți casnici, dintre care 4,5 milioane se încadrează la categoria de consumatori vulnerabili, adică întâmpină dificultăți la plata facturilor de energie și au un consum de energie sub 55 kWh/lună. (e-nergia.ro)

✅ Cu toți știm că orașele sunt mereu mai calde față de zonele rurale, însă ce va însemna asta în contextul unui nivel al populației tot mai ridicat și al unor temperaturi mai ridicate? Cercetările arată, de exemplu, că orașele mari precum Londra, Manchester și Birmingham au fost chiar și cu 5 grade Celsius mai calde decât zonele rurale din jur, în ultimii 20 de ani. (CarbonBrief)

✅ De ce este Europa de est atât de strâns legată de sursele fosile de energie? Energymonitor.ai

✅ Cum putem transforma dioxidul de carbon în combustibil al viitorului pentru avioane? (arstehnica.com)

✅ În 2024, România și Bulgaria vor fi punctele fierbinți ale energiei solare. (pv-magazine.com)

--

--