#CronicaDeEnergie — 26 noiembrie

Cooperativa de Energie
2 min readDec 3, 2020

#CronicaDeEnergie — colecție săptămânală de știri despre #greenenergy și #energytransition 🌳

✅ Greenpeace, alături de foto-reporterii Ioana Moldovan și Răzvan Dima au făcut un reportaj foto despre deșertificarea din regiunea Dobrogei. (Greenpeace România)

✅ O puternică coaliție medicală din Anglia afirmă că până în 2025 produsele alimentare cu o puternică amprentă de carbon, în special carnea, ar trebui taxată, dacă industria alimentară nu ia măsuri voluntare de reducere a emisiilor. Aceste măsuri ar trebuie să vină la pachet cu o campanie de informare despre alimentație sănătoasă, pentru a reduce impactul de mediu dar și pentru un stil de viață mult mai sănătos. Sursa: (The Guardian)

✅ Mai mult de 2.500 de oameni au murit în Anglia, pe parcursul verii din cauza căldurii excesive. (Express & Star)

✅ De câte emailuri e nevoie pentru a salva planeta? Conform Financial Times, dacă trimitem mai puțin emailuri, există o șansă de a reduce consumul de energie dedicat acestora (transmitere, serverele, etc.). (bbc.com)

✅ Acțiunile Tesla au văzut o creștere de peste 50 de cenți după includerea software-ului în evaluarea companiei. Tesla este prima companie auto din industrie a cărei evaluare conține și software-ul pe care aceasta îl produce. (TheDriven)

✅ Capacitățile instalate în energie eoliană și solară vor depăși capacitatea instalată în cărbune și gaz până în 2024, conform unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie. (World Economic Forum)

✅ Comisia Europeană a publicat strategia privind valul de renovări al clădirilor pentru a îmbunătății performanța energetică a acestora. În următorii 10 ani, comisia își propune să atingă cel puțin rate duble de renovare. (Comisia Europeană)

✅ Primele sistem ”Vehicle to Grid (V2G)” au fost instalate ca parte a unui experiment ce va demonstra viabilitatea mașinilor electrice în echilibrarea rețelei de energie. (electric&hybrid.com)

✅ Criza Covid-19 a generat scăderea emisiilor de carbon și creșterea regenerabilelor, dar dacă relansarea economică înseamnă cheltuieli majore în cărbune, gaz și petrol, atunci riscăm să ne întoarcem de unde am plecat. (climateanalytics.org)

✅ Enel va mobiliza investiții de peste 190 de miliarde de euro în perioada 2021–2030 pentru investiții directe, decarbonizare, electrificarea consumului. (e-nergia.ro)

✅ Dacă acum un an, mari companii energetice erau dornice să investească în extragerea de gaze naturale și petrol din zona Arctică, acum entuziasmul s-a domolit. (Bloomberg)

✅ O nouă expediție a National Geographic va examina efectul schimbărilor climatice asupra muntelui Everest și impactul pe alpiniștilor care au trecut pe acolo. Deja au fost observate foarte multe micro-plastice lăsate în urmă de către echipamentele acestora, alături de materiale biologice. (Bloomberg)

Foto: Tabăra științifică de pe muntele Everest.

--

--